Инфекциите на горните дихателни пътища, т. нар. респираторни или дихателни, предавани по въздушно-капков път, са най-честите с влизането на децата в класните стаи и детските градини. Водещи са и ангините. Това заяви доц. Дончо Дончев, част от екипа на Клиника “Ушни, носни и гърлени болести” на Военномедецинска академия (ВМА).

“Често срещано заболяване сред децата в този сезон са ангините. Протичат с висока температура, болки в гърлото, подуване на сливиците и образуване на гнойни налепи по тях”, предупреждава доц. Дончев и обръща внимание на факта, че не всяко зачервяване на гърлото е ангина, като изключва сами да си назначаваме лечение.

“При учениците често срещана форма на ангина е т. нар. болест на целувката или инфекциозната мононуклеоза. Различава се от останалите по това, че протича малко по-дълго, може да има сравнително висока температура, възпаление на лимфните възли под долната челюст и по шията. Тук намесата на лекар също е задължителна”, поясни специалистът.

Той подчерта ролята на ваксинацията, поради това, че боледуване може да засегне слуховия нерв, съпътствано със силна болка и кръвотечение в ушите - грипозен или хеморагичен отит.

Доц. Дончо Дончев от ВМА съветва да не си назначаваме самолечение.

“При малките деца по време на грипа и при други респираторни инфекции, преди всичко от вирусен произход, типично е заболяване, свързано със силна, пристъпна кашлица и затруднения в дишането или т. нар. субхордален ларингит, включително и по-тежката му форма стенозиращ остър ларинготрахеобронхит. За родителите е важно да знаят, че при по-малките деца протичат със силна кашлица, болка зад гръдната кост и понякога недостиг на въздух. Това е спешно състояние, което налага лекарска помощ. Докато се случи това, в домашни условия могат да дадат на детето някакво антиалергично лекарство или да се направи инхалация дори и само с физиологичен разтвор. Ако не разполагат с тези средства - задължително трябва да се отворят прозорците, за да влиза чист въздух, а детето може да се вкара в банята, като се пуснат душове и чешми, които да овлажняват въздуха”, посъветва още доц. Дончев. Според него запрашеността в стаите може да създаде условия за алергични реакции, свързани с материалите, които се използват в учебния процес. Посочи като най-уязвими първолаците. “По-големите пък, невинаги са подходящо облечени в студените месеци, защото “модата го налага”. Хубаво е да носят шал и шапка, за да не развият синузит или, ако вече имат, да не се превърне в хронично състояние”, съветва още специалистът и отбелязва, че есенно-зимният сезон крие опасности и за възрастните. “Особено за тези, страдащи от хронични заболявания, които могат да се изострят, като хроничен отит, хроничен синузитит, хроничен фарингит”, посочи още доц. Дончев.

На 11 септември започна имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г. Приложението на новите ваксини е безплатно, а имунизациите се извършват в кабинетите на регионалните здравни инспекции или при общопрактикуващите лекари.

В България са доставени и разпределени 84 960 дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2, като от тях 80 640 дози са предназначени за имунизация на хора на и над 12-годишна възраст, а останалите близо четири хиляди дози са за деца от шестмесечна до 11-годишна възраст. Ваксината срещу JN.1 на SARS-CoV-2 може да се прилага самостоятелно, независимо дали са налице преболедуване и предходни ваксинации. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под петгодишна възраст, които, ако не са преболедували или не са ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.
Източник: Труд