17-годишната Симона Ненова от Поморие и нейният състезаващ се треньор Васил Славов, също от Поморие, прелетяха дългия път отвъд океана, за да защитят българската спортна чест на световното първенство по Суплес, провело се на 21 септември в САЩ (Нампа, Айдахо). Симона и Васил бяха посрещнати и от генералния консул на Република България в Чикаго Светослав Станков, който ги поздрави и им пожела успех на състезанието.

Суплес е един нов и бързо развиващ се спорт в САЩ, България и по света. Спортът е основан от българския борец и олимпиец Иван Иванов, който патентова Българската торба (Bulgarian bag). Този уникален уред днес присъства в почти всеки един фитнес център в САЩ и е част от подготовката на професионални спортисти от всякакъв вид спортове.

Сред българите, явили се на шампионата, бяха световната и многократна европейска шампионка по борба Биляна Дудова и многократната медалистка от големи първенства Жанет Немет. В най-новата дисциплина за най-тежката торба, Симона Ненова завъртя 22-килограмова торба цели 54 пъти и остана недостижима на върха. На второ място с 41 повторения се нареди Жанет Немет, елитната тройка оформи Биляна Дудова с 35 завъртания.

Симона Ненова влезе в историята като първата жена покорила норматива за влизане в световния елит, в категория “Екстрийм” с 610 точки. В същата категория дебютантката Биляна Дудова спечели бронзов медал с 493, а Жанет Немет се нареди веднага след нея на четвърто място с 437 точки. Вицешампион стана американката Аманда Понтон с 535 точки.


Опитният Васил Славов направи световен рекорд с 35 завъртания на най-тежката торба (38 кг). Битката за първото място в новата дисциплина беше жестока, като остави подгласниците американецът Робърт Рокол и южнокореецът Чунг Монк Лий останаха съответно с 34 и 33 повторения. В категория “Екстрийм” Васил Славов даде всичко от себе си и успя да завоюва сребърен медал с 600 точки, пред него се нареди само световният шампион Чунг Монк Лий.

В отборните игри Васил Славов завоюва златен медал, в един отбор заедно с: Димитър Георгиев, ММА състезателят Иван Канзаки и шампиона на САЩ по класическа борба Иван Иванов-младши.