Мощен циклон ще удари северната ни съседка. Румъния е готова да посрещне последиците от опасното време, но министърът на околната среда на страната предупреди: "Неделя ще бъде най-тежкият ден и всички са нащрек". Метеоролозите в страната обявиха жълт и оранжев код за проливни дъждове, както и за силни бури за следващите няколко дни. Столицата Букурещ също ще бъде засегната.

В близките часове температурите ще паднат от 34 градуса до 15 градуса във вътрешнокарпатските региони. Очакват се количества валежи над 60 литра на квадратен метър.

"Неделя, 29 септември, ще бъде най-тежкият ден от гледна точка на наводненията", предупреди министърът на околната среда, водите и горите Мирча Фечет пред Agerpres в петък.

"Прогнозните оттоци за река Дунав обаче не би трябвало да ни излагат на опасност", прогнозира Фечет, който уточнява, че вероятно ще има по-тежки ситуации по вътрешните течения на хидрографските басейни под предупреждения.

И все пак, дебитът на река Дунав в участъка от входа на страната ще достигне максимален дебит от 7600 кубични метра в секунда през следващите пет дни, двойно повече от средните многогодишни стойности за септември и октомври, сочи прогнозата, публикувана на четвъртък от Националния институт по хидрология и управление на водите (INHGA), валиден за интервала 26 септември - 3 октомври, съобщава Digi24.

"В резултат на министерската комисия, в която оцених метеорологичните предупреждения с жълт и оранжев код и хидрологичните предупреждения с оранжев код, преди всичко наредих на всички мои колеги да бъдат подготвени за интервенции, наредихме на системите за управление на водите и на водните администрации да бъдат много добре подготвени, за да се опитат да спечелят часове или минути, в случай на опасни събития надолу по течението на водно течение. В същото време е важно да наблюдаваме на място, а не да разчитаме само на съоръженията за автоматично събиране на данни, с които разполагаме", подчерта министърът на околната среда, водите и горите Мирча Фечет, цитиран от ProTv.

"Решихме, особено в окръг Галац, където вече имаме много запушени речни корита, да се опитаме да отпушим, да регулираме възможно най-много от тях, за да имаме достатъчен участък, който да позволи на водата да се оттича. Като цяло сме готови, всички са нащрек по отношение на екоминистерството и институциите към екоминистерството. Готвим се за неделя, която ще бъде най-трудният ден", отчете Фечет.

МВнР предупреди: Жълт и оранжев код, поради предстоящи лоши метеорологични условия в Румъния

Ситуационният център на Министерството на външните работи на Република България публикува съобщение на официалната си страница в интернет и предупреди българите в Румъния и тръгналите натам.

Националната администрация за метеорология на Румъния отправя предупреждение за жълт и оранжев код за опасно време в периода 28-29.09.2024 г., за някои области в страната и в периода 29-30.09.2024 г. за територията на цялата страна. Очакват се силни пориви на вятъра и валежи, пишат от външното ни ведомство.

Препоръчваме на българските граждани, при пътувания, временно или постоянно пребиваване в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…" на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.