Морето край остров Свети Иван ври от паламуд. Екземплярите са около 800- 900 грама. Пасажите се гонят по трасето от град Черноморец до острова.

Това съобщиха рибарите от селището Ченгене скеле край Бургас. От месец те влизат в морето всяка вечер и ловят най- чаканата риба- паламудът. По думите им, има достатъчно. Слуката е добра. Припомнят, че миналата година чакаха "царят на морето" да се появи чак до декември, но от него нямаше и следа.

"Тази година обаче е при нас , и то въпреки че водата е още доста топла. За да се появи нужни са две условия- морето да 17 градуса и храна. Първото не е изпълнено. В замяна на това обаче, е пълно с храна - има хамсия, любимият деликатес на паламуда. Вероятно затова рибата пълни мрежите.

След голямото чудене, ще има ли паламудена есен или не, появата на паламуд е факт. Това сбъдва прогнозата, че след една "празна" година, каквато беше миналата, следват една или две "пълни" години.

Рибарите са солидарни. По джиесемите си говорят и се информират един друг къде има много паламуд. В момента най- благодатното място е край остров Свети Иван.

Морските вълци влизат с лодките си нощем.
"Снощи например имаше вятър, но той не ни попречи да дебнем и да хвърляме мрежи, щом видим фосфорициращите пасажи", разказа рибар от Ченгене скеле.

На рибната борса „Краснодар“ в Бургас паламудът се продава на 10 лева килото. Екземплярите са пресни и едри. Има попчета по 6 лева за килограм, сафрид може да се намери по 7 лева. Тъй като все още е рядкост, пресният чернокоп е ударил – 15 лева и е с 5 лева по- скъп дори от паламуда. Пресни раци- паури обаче държат първенството и са заковали цена от 35 лева за килограм.

По- скъп от паламуда е и чирозът- 30 лева, 12 лева са белени миди- ядка, а веяният паламуд е ударил 18 лева килото.