Наши учени, заедно със свои колеги от още четири страни, започват наблюдение на морските треви с подводни роботи. Те ще бъдат обследвани обстойно.

В проекта за изследване на състоянието на поляните от морски треви в Черно море с подводни роботизирани апарати се включват учени от България, Грузия, Турция, Румъния и Гърция.

Партньори по проекта са Асоциацията на българските черноморски общини, Техническият университет във Варна, Тракийският университет „Демокрит“ в Гърция, Държавният университет в Грузия, Истанбулският университет и Националният институт за морски изследвания и развитие в Румъния.

Марияна Кънчева-изпълнителен директор на Асоциацията на българските черноморски общини, съобщи, че финансирането е на стойност 1 643 000 евро, осигурено по програмата „Interreg NEXT Черноморски басейн“. От АБЧО ще поставят четири информационни павилиона в района на пристанище Варна и на други възлови места, в които гражданите ще намират актуална информация за изследванията.

Данните ще бъдат обработвани с помощта на изкуствен интелект, информира доцент Христо Ненов -заместник-ректорът на Техническия университет във Варна.