С Почетния знак бяха удостоени 17 учители от Бургаска област. Приносът им бе оценен от техни колеги в знак на благодарност, че са избрали да пазят искрицата знание и са посветили житейския си път на професията учител

„Възпитан съм на безкрайна любов, респект и уважение към учителската професия. Лично съм виждал колко много любов труд, постоянство и усилия са необходими на един учител да бъде на ниво и да дава максималното от себе си в процеса на обучение и образование. Благодаря на жени ГЕРБ затова, че направиха възможно да възкръсне делото на Поп Георги Джелебов, който е бил изключително скромен човек в материален аспект, но всеотдаден в мисията да раздава знание. Гордея се с постиженията на всички учители в Бургас, а те са безкрайно много.". С тези емоционални думи водачът на листата на Коалиция ГЕРБ-СДС Димитър Николов приветства гостите и участниците в тържествената церемония по връчване на Почетен знак „Поп Георги Джелебов“, която се състоя в Центъра за съвременно изкуство и библиотека по повод Международния ден на учителя.

"Няма да изменя на принципа си в моята дейност водещото да бъде отношението и усилията за развитие на образованието – от детската ясла, през детската градина, средното училище, университет, възможност за квалификация и преквалификация на учителите, насърчаване на талантливите деца, осигуряване на средства за достигане на още по-добри постижения, развитие на материалната база. Но и това не е достатъчно. Повече трябва да отделя и държавата. Община Бургас със своите възможности стига ниво, но държавата трябва да преосмисли философията на националния бюджет. Защото нашата китна страна не е богата на огромни залежи на стратегически суровини, но е богата на интелект. Той трябва да се развива. В него трябва да се влагат средства. Нека отправим призив за повече инвестиции в образованието.“, добави Николов.

Женската организация на ГЕРБ в Бургас учреди Почетен знак „Поп Георги Джелебов“, прекланяйки се пред делото на този голям родолюбец и просветител. Поп Георги Стоянов Джелебов е основен двигател да се създаде първото българско училище и първата българска църква в Бургас.

С Почетния знак бяха удостоени 17 учители от Бургаска област. Приносът им бе оценен от техни колеги в знак на благодарност, че са избрали да пазят искрицата знание и са посветили житейския си път на професията учител.

„Това са нашите учители! Нашите вдъхновители и мотиватори! Това са онези хора, които ни подкрепят по пътя към знанието, които ни държат мислено за ръката и ни казват: „Давай, ти можеш! Ти ще успееш!“ Това е тяхната роля, това е тяхното призвание и днес всички ние сме се събрали в тяхна чест!“, приветства председателят на женската организация на ГЕРБ – Мая Бошнакова-Тодорова.

Официален гост на вълнуващото събитие бе и Екатерина Йорданова, председател на ЖЕНИ ГЕРБ.

В тържествената церемония участваха още Хора на учителите в Бургас с корепетитор Петър Иванов и обичаната поетеса, бард и учител от Айтос Татяна Йотова.

Удостоените учители с Почетен знак „Поп Георги Джелебов“ са:

Марийка Бошнакова, Бургас

Станка Узова, Бургас

Мариана Маринова, Поморие

Люба Страволемова, Поморие

Василка Лапчева, Царево

Елена Деянова, Царево

Геновева Зафирова, Айтос

Димитрина Томова, Айтос

Донка Вичева, Камено

Желязка Бояджиева, Камено

Веселина Панайотова Кашукеева, Бургас

Емилия Василева Скачкова, Бургас

Тонка Александрова, Малко Търново

Добринка Йорданова Харбалиева, Малко Търново

Станка Иванова Новакова, Бургас

Росица Бъчварова-Димитрова, Приморско

Недялка Купенова Милева, Приморско