Община Бургас ще подкрепи отново кампанията „Отговорни в училище“, съобщи пресслужбата на местната власт. Инициативата е на родители, които се стремят да обединят общността, институции, учители и ученици, за да подобрят училищната среда.

На срещата днес в Община Бургас присъстваха родители от училищни настоятелства и обществени съвети, кметът Димитър Николов и заместниците му Михаил Ненов и Манол Тодоров, служители от общинска дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност“, директор на ОДМВР-Бургас ст. комисар Владимир Маринов, началникът на РУО-Бургас Петя Петрова, председателят на Общински съвет за наркотични вещества Росица Димова, общински съветници и директорите на ПГЧЕ „Васил Левски“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, НЕГ „Гьоте“ и ПГРЕ „Георги С. Раковски“ – Весела Иванова, Снежина Няголова, Антоанета Христова и Росица Пенчева.

„Бургас е първата община с пилотна програма за подобряване на училищната среда", заяви Евгения Гагашева, която е сред инициаторите на кампанията. Тя отправи благодарност и за съдействието от ОД на МВР-Бургас за гарантиране на по-сигурна среда, на РУО-Бургас за помощта при предаване на предупредителните табели на всички училища в областта и на Общинската комисия по наркотични вещества за дейностите по превенция употребата на психотропни вещества в училищата.

Тази година програмата ще обхване четири бургаски училища – ПГЧЕ „Васил Левски“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, НЕГ „Гьоте“ и ПГРЕ „Г. С. Раковски“. Приоритетите са спазване на наредбата за забрана на тютюнопушене около училища; превенция срещу употреба на забранени вещества и провеждане на училищни спортни инициативи с цел създаване на здравословни навици у подрастващите.

Проверки за спазване на рестрикциите ще се извършватв междучасията от районните инспектори около учебните заведения, съставяне на предупредителен протокол на ученика при първо провинение и съставяне на акт на родител при второ, както и изготвяне на ежемесечни отчети към кмета на Община Бургас, който да ги разпространява към отговорните институции.

„Инициативата е изключително полезна. Трябва всеки да поеме своята отговорност, за да може пилотният проект да има смисъл и да се мултиплицира в останалите бургаски училища. Дирекция УКОРС ще поемат ангажимент да наблюдават тези 4 училища в междучасията не само около територията на училищата, но и в дворовете им, и да бъдат в добро взаимодействие с ръководствата и с хората, отговарящи за сигурността им. Трябва да има по-добра комуникация между всички отговорни страни, за да се знае кой какви ангажименти носи. Разбира се, това ще бъде извършено в партньорство с ОД на МВР-Бургас, с Икономическа полиция и РЗИ“, заяви кметът Димитър Николов.

„Всеки ден в големите междучасия районните патрули ще продължат и тази година да обикалят училищата, за които отговарят. Откакто започна тази кампания има над 1400 проверки за 56 училища в областта. Установени са над 600 ученици, на които е изготвен предупредителен протокол за първо нарушение, като от тях едва на 17 е съставен акт на родителите за повторно нарушение. Забелязва се занижен контрол от страна на много родители“, разказа директорът на ОД на МВР старши комисар Владимир Маринов.

За да покажат добрия пример и да дадат официален старт на тазгодишната кампания „Отговорни в училище“, на 29 септември, неделя, ще се проведе първото голямо спортно събитие за тази учебна година бегаческа щафета по ул. „Александровска“. В т. нар. щафета на доброто могат да участват родители, учители и ученици. Лице на спортната кампания е световният шампион по кикбокс Стоян Копривленски, а водещ на събитието ще бъде Гергана Стоянова.