Едно от най-вълнуващите неща в живота на човек са именно семейните пътувания и ваканции. Те определено са гаранция за добро настроение и възможност да прекарате повече време с близките си извън ежедневието. Harvard Business Review е на мнение, че семейните пътувания имат чудесен ефект върху вашето здраве и благополучие.

И все пак няма как да минем без затруднения и известни спънки, свързани най-вече с приготвянето на багажа за семейна почивка. Това става още по-сложно, ако ще пътувате с децата си. Ето някои полезни съвети и идеи, с които да улесните процеса на опаковане и да стартирате семейната ваканция спокойни и с настроение.


1. Направете добра подготовка за предстоящото пътуване

Винаги е добро решение да направите задълбочено проучване, преди да се ангажирате с каквото и да било в живота. Хората, които търсят нов ресторант, могат да посетят Yelp или да поискат препоръки за хранене от приятели, а играчите могат да прочетат отзиви за онлайн казино и игри в сайтове за оценка, преди да се регистрират. Това важи с пълна сила и за следващата ви семейна ваканция.

Преди да започнете да опаковате багажа, е добре да проучите дестинацията за почивка. Четете блогове за пътуване или проверявайте уебсайтове като Lonely Planet, за да сте наясно с това каква е атмосферата, културата и времето, когато посетите съответното място. Това ще ви помогне да изберете подходящите дрехи и аксесоари при приготвянето на багажа.


2. Направете основен списък на нещата, които ще вземете със себе си

Организираността е задължителна, когато събирате багаж за семейна почивка. Започнете със създаването на подробен списък за опаковане няколко седмици преди пътуването. Направете следните категории

  • Дрехи

  • Тоалетни принадлежности

  • Електроника

  • Документи

  • Забавления

  • Леки закуски за пътуване

  • Първа помощ и медикаменти

Включете неща за всеки член на семейството. Обърнете специално внимание на нуждите на малките си деца. Не забравяйте задължителните принадлежности като зарядни устройства, адаптери и всякакви специални предмети, от които децата ви могат да имат нужда.

Професионален съвет: съхранявайте копие на този списък в телефона или таблета си. Така ще можете да го използвате многократно и да го коригирате за бъдещи пътувания, като правите всяко опаковане по-лесно от предишното.


3. Прилагайте техниката за сгъване и навиване

Трябва да призная, че това се превърна в основна част от ритуала ми за опаковане, освен това е и изключително практично и полезно. Увеличете максимално пространството в куфара и намалете до минимум намачкванията, като използвате техниката на навиване и сгъване. А и не е толкова сложно:

  • Навийте по-меките артикули като тениски, пижами и ежедневни панталони

  • Сгънете по-твърдите като дънки и сака

  • Използвайте опаковачни кубчета или компресиращи торбички, за да запазите опакованите вещи подредени

Този метод не само спестява място, но и улеснява видимостта и достъпа до дрехите ви, без да разопаковате всичко. При детските дрехи може да сгънете цели сетове за обличане. Това улеснява обличането им всеки ден, особено ако се местите от един хотел в друг. Препоръчваме ви такива клипове в YouTube, за да усвоите техниката на навиване и сгъване.


4. Опаковайте универсално облекло

Когато става въпрос за семейно опаковане за почивка, важи правилото, че малкото често е повече. Избирайте универсални дрехи, които могат да се комбинират, така че да имате няколко тоалета. Това важи както за възрастните, така и за децата:

  • Долнища в неутрални цветове, които подхождат на всичко

  • Горни дрехи, които могат да се обличат едни върху други, в случай на промяна на времето

  • Добавете няколко аксесоара за разкрасяване на ежедневни тоалети

За децата опаковайте дрехи, които са удобни и лесни за почистване. По-тъмните цветове или шарки могат да помогнат да се скрият неизбежните петна по дрехите на децата.


5. Използвайте обувките си като място за съхранение

Обувките могат да заемат много място в багажа ви, но могат да изпълняват двойна функция за умно съхранение. Поставете чорапи, бельо или малки аксесоари в обувките си, за да увеличите пространството и да предотвратите смачкването им.

Детските обувки пък са чудесно място за съхранение на малки играчки или аксесоари за коса. Само не забравяйте да поставите обувките в найлонов плик, за да запазите останалата част от багажа си чиста.


6. Опаковайте правилно тоалетните принадлежности

Тоалетните принадлежности могат да бъдат доста сериозно изпитание при опаковане, особено когато пътувате с деца. Ето няколко съвета за опаковане на тоалетни принадлежности:

  • Използвайте контейнери за многократно пълнене за шампоани, лосиони и други течности.

  • Направете общ комплект с тоалетни принадлежности, който всички могат да ползват

  • Не забравяйте неща като слънцезащитен крем, репелент срещу насекоми и всички необходими лекарства.

  • За бебета и малки деца подсигурете повече пелени и кърпички, отколкото обичайно използвате.

Не забравяйте да държите течностите в прозрачна, затваряща се опаковка, за да имате лесен достъп по време на проверките за сигурност, в случай че летите със самолет.


7. Подгответе комплекти за забавление

Дългите ваканции могат да бъдат предизвикателство за децата. Направете индивидуални развлекателни пакети за всяко дете, за да могат да се забавляват:

  • Включете комбинация от познати и нови елементи

  • Опаковайте малки, безшумни играчки и пособия

  • Не забравяйте слушалките за електронните устройства

  • Винаги носете с вас здравословни закуски, за да предотвратите последиците от внезапен глад и раздразнителност

За по-малките деца помислете за опаковане на малки подаръчета. Вълнението от разопаковането на подаръка по време на пътуването може да бъде забавление само по себе си.


8. Използвайте кубчета за опаковане

Опаковъчните кубчета изключително улесняват семейно пътуване Тези леки контейнери с цип помагат за организиране на куфара и улесняват намирането на необходимото, без да се налага да разопаковате всичко. Използвайте ги за:

  • Отделно опаковане на дрехите на всеки член на семейството

  • Подреждане на дрехите по вид (горнища, долнища, бельо)

  • Съхранявайте мръсните от чистите дрехи

Разпределете опаковъчните кубчетата по цвят за всеки член на семейството.


9. Пригответе чанта с багаж за първата нощ

Когато пътувате с деца, последното нещо, което искате да правите при пристигането си, е да търсите пижами и четки за зъби в багажа си. Опаковайте отделна чанта за първата ви нощувка с неща от първа необходимост за всеки. Сложете чантата на леснодостъпно място.


10. Подгответе се за неочаквани събития

Независимо от това колко добре сте планирали семейната почивка, не са изключени непредвидими ситуации. Опаковайте малък комплект за спешни случаи, за да се справите с често срещани проблеми:

  • Основни консумативи за първа помощ

  • Малък комплект за шиене

  • Кърпички за отстраняване на петна

  • Преносимо зарядно устройство

  • Пластмасови торбички за мокри дрехи или боклук


Заключение

Едно е сигурно, не бива приготвянето на багажа за така чаканата семейна ваканция да се превръща в нещо негативно,у напрягащо и водещо до излишен стрес. Важното е да имате всичко необходимо в багажа, без той да е в излишно голямо количество. Така че опаковайте умно, пътувайте леко и се пригответе да се насладите на пълноценно време с любимите си хора. Пожелаваме ви щастливи пътувания и семейни почивки!