Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд
В началото на седмицата магистратите я
освободиха срещу гаранция от десет хиляди лева. Причината е, че е сериозно болна, майка е на две деца.

"Всички очакват директорът на митниците да е богат човек, това са легенди, това е бедна жена, която живее в панелен апартамент, на последния етаж със семейството си", посочиха на последното съдебно заседание защитниците на Банкова.



Петя Банкова се прибира у дома след шест месеца в ареста.

Тя е обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и подкупи. По делото са обвиняеми още Стефан Димитров, бащата на Димитров – Марин, Никола Николов – Паскал, който бе обявен за общодържавно издирване, впоследствие открит в Сърбия, обвинен е и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев.

Бившият директор на Агенция "Митници" има и повдигнато второ обвинение – то е за принуда. Според прокуратурата Банкова е командировала 18 души на различни позиции, някои от които са били повишавани. Впоследствие Банкова ги е принуждавала да приемат тези постове.



При решението за пускане под гаранция, съдът отбеляза, че е минал почти целият максимален законов срок на задържане.

Прокуратурата е изпратила в Сърбия всички необходими документи за екстрадицията на Никола Николов - Паскал, като се очаква решението на сръбските власти.