Една от изненадите за кино публиката тази година на Международен филмов фестивал Бургас безспорно е ретроспекцията на филмите на най-големия в немското модерно кино - режисьорът Вин Вендерс.
Киноманите в Бургас ще имат възможност да се насладят на най-популярните му фулмови класики като :Париж, щата Тексас и Криле на желанието.

Инициативата се осъществява благодарение на партньорството на Международен филмов фестивал Бургас и Гьоте-институт България.

Международен филмов фестивал Бургас се реализира с партньорството на Община Бургас. Деветото издание на кино форума ще се случи от 19 до 25 юли, а всички прожекции са с вход свободен.

Вим Вендерс е една от движещите сили в световната киновселена. За Вендерс тоалетните в Токио изразяват възхитителната уникалност на японската култура, а непредсказуемите му артистични пориви създават модерни сюреалистични притчи, които белязват киноматографичния език завинаги.

Ретроспективната програма на режисьора Вим Вендерс започва с "Криле на желанието" на 20 юли, от 20.30 часа в залата на НХК.

Сюжетът на филма разказва за ангел, уморен от небесния си живот в наблюдение на човешката природа на жителите на Берлин. Той копнее да изпита осезаемите радости на физическото съществуване, след като се влюбва в смъртна жена.

На 21 юли, от 21.15 в НХК започва "Лисабонска история" от 1995 година. Лентата ни среща с режисьора Фридрих Монро, който се затруднява да завърши ням черно-бял филм за Лисабон. Той се обръща за помощ към своя приятел, звукорежисьора Филип Уинтър. Когато Уинтър пристига в Лисабон седмици по-късно, Монро е изчезнал, оставяйки недовършения си филм.

За финал, на 25 юли е "Париж, щата Тексас". Филмът ще започне от 20. 15 часа, Културен Дом НХК
Действието се фокусира върху Травис Хендерсън, безцелен скитник в пустинята, който е бил в неизвестност четири години, трябва отново да изгради връзка с обществото, със себе си, с живота и семейството си.