Централната избирателна комисия определи правилата за доверено изграждане на изходния код за машините за гласуване на предстоящите избори, като процедурата ще гарантира сигурността и прозрачността на машинния вот.

Изграждането на този код е задължително, за да се осигури машинно гласуване, както е разписано в Изборния кодекс. Представители на партии, коалиции, инициативни комитети, Българската академия на науките (БАН), неправителствени организации с наблюдатели на поне два от последните четири избора, както и експерти, определени от ЦИК, ще могат да присъстват на процедурата.

Министерството на електронното управление ще осигури защитена среда за процеса – помещение с постоянно видеонаблюдение и контролиран достъп, изолирано от интернет. Специално определени членове на ЦИК ще генерират частни ключове, с които ще заключат софтуера, за да се гарантира, че той не може да бъде манипулиран.

Процесът включва също валидация и публично обявяване на хешкода на софтуера, който ще бъде отпечатван на всяка бюлетина от машините. Това ще позволи проверка от секционните избирателни комисии, за да се уверят, че машините използват оригиналния и неманипулиран софтуер.