Във връзка с ремонтните дейности и изпълнението на проекти по транспортната инфраструктура в гр. Поморие, през месец октомври 2024 г. ще се въвеждат поетапно временни организации на движението (ВОД) на определени улици, като достъпът и паркиране до тях ще е ограничен или невъзможен.

Неудобство за преминаване, паркиране и/или обслужване ще има на следните улици:

  • Входът на гр. Поморие откъм „Сл. Бряг“ – От кръговото (до КПП-КАТ) до кръстовището с ул. „Мусала“ в кв. „Св. Георги“ и затруднен достъп до селскостопанските имоти.

Ще се използва обходен маршрут през ул. „Княз Борис I”, а излизането от гр. Поморие за гр. Бургас и к.к. „Слънчев бряг“ ще става през кръговото на изхода за гр. Бургас (до х-л „Сънсет Резорт“).

  • Поради доизграждане на бъдещо кръгово кръстовище по ул. „Княз Борис I” (до Евангелска църква) движението ще се извършва двупосочно с преминаване на автомобилите в една лента, съгласно ВОД и сигнализация. Спирката на градския транспорт ще се измести временно до приключването на ремонта със 150 метра към църквата.
  • При въвеждане на ВОД в централна градска част и ремонтните работи по ул. “Черковна“, ул. „Цар Асен“, пл. „Св. св. Кирил и Методий“, ул. „Солна“ и ул. „Генерал Скобелев“ ще има промяна на движение на автобусите на градския транспорт от линии № 1, № 2 и № 4, в няколко етапа:

Първоначално, при затваряне на ул. „Черковна“ и отворена ул. “Солна“, автобусите ще се движат по разписание, като спирката на ул. „Черковна“ ще отпадне и автобусът на линия № 1 ще спира на кръстовището с ул. „Солна“ и ул. „Черковна“ (в началото на ул.“Черковна“), след това ще преминава по ул. „Цар Асен“ и ще продължава по маршрута си.

След затваряне на ул. „Цар Асен“, автобусът на линия № 1 ще се движи като отпадат спирките на ул. „Черковна“, сп. „Руски паметник“ и сп. „у-ще Иван Вазов“, като последна спирка ще е сп. „ВиК“.

След затваряне и на ул. “Солна“, автобусите от градски линии № 1, № 2 и № 4 ще стигат само до начална спирка „Община Поморие“, като отпадат спирките: „Черковна“, „Руски паметник“, „у-ще Иван Вазов“ и „ВиК“.

  • При ремонтът на ул. „проф. Парашкев Стоянов“ от кръстовище на ул. „Солна“ до кръстовище с ул. „Европа“ (от светофара до „Гранд Хотел Поморие“) ще се въведе ВОД и затруднен достъпът по ул. „проф. Парашкев Стоянов“, като до нея ще се стига по перпендикулярните й улици. Достъпът до входа „МБАЛ-Поморие“ и „Спешна помощ“ ще е винаги осигурен или по ул. „проф. П. Стоянов“ или по ул. „Тутхон“, ул. „Европа“ и съседните улички.

– След въвеждане на ВОД и затваряне на ул. „проф. Парашкев Стоянов“, движението на градския транспорт на линия № 2 ще се осъществява по следния маршрут:

От сп. „Община Поморие“ преминава по ул. „Нео Анхиало“ и спира на ул. „Европа“ (до бивша „Софарма“). Продължава по ул. „Европа“ и спира преди кръстовището с ул. „проф. Парашкев Стоянов“ (паркинг Атриум). След това се движи по ул. „проф. Парашкев Стоянов“ до обръщалото (крайна спирка) на линия № 2 (до хотел „ Св. Св. Петър и Павел“). От там се връща и на кръстовището с ул. „Европа“, завива по ул. „Европа“ и спира пред входа на „Стадион Поморие“. Продължава по ул. „Европа“ и излиза на ул. „княз Борис I“ и спира на спирка „16-ти блок“, след което продължава по стария си маршрут.

За жителите, ползващи градския транспорт до „МБАЛ Поморие“, Бърза помощ и Балнеосанаториум ще отпаднат спирките пред „МБАЛ-Поморие“ и пред Балнеосанаториум. За транспорт до тях ще се използват спирките до „Стадион Поморие“ (временна) и сп. „у-ще Иван Вазов“ (начален курс).

Община Поморие се извинява предварително за неудобството, което ще се създаде на жителите и гостите на града.

Ремонтните дейности ще се изпълняват в срок и при засилен контрол, а утвърдените маршрути на градския транспорт ще бъдат възстановени при първа възможност.