Вероятно отново ще имаме ниска избирателна активност, но в същото време не видяхме и никаква активна предизборна кампания. Това заяви в ефира на bTV доц. Ваня Нушева, преподавател по избирателни системи.

Според нея водещият фактор за апатията сред избирателите е заради начина, по който партиите представляват техните интереси, когато влязат в парламента.

Те обещават нещо и после има разминаване с практическите действия в парламента. Хората губят доверието в партиите, когато те не изпълняват обещаното, посочи доц. Нушева.

На въпрос дали промяната на избирателната система ще реши проблемът, тя отговори, че ще го реши „привидно“.

„От началото на Освобождението нашата избирателна система е била променяна 12-13 пъти... промяната в техническите условия, по които провеждаме изборите, няма да решат фундаменталните проблеми на нашия политически живот. Трябва да се търсят допирните точки между партиите, защото липсва прагматичният подход“, допълни тя.

Според политолога Даниел Стефанов политическите партии вече нямат нито силите, нито финансовите ресурси, нито желанието да правят още предизборни кампании.

Партийната система не може да произведе мнозинство и управление. Това обезсмисля ходенето да се гласува. Вторият елемент е дали тези избори нещо ще променят – дали има някаква съдбовност в тях. Това също води до крайното решение на хората да не се занимават. Има и доста сериозна липса на интерес към политиката като цяло, обясни Стефанов.

По отношение на смяната на избирателната система той коментира, че такава промяна трябва да стане с внимателен разговор както в обществото, така и между партиите.

„Но тук има два проблема – общественото мнение трудно би подкрепило такава промяна, защото имаме седем опита да се направи нещо и ще стои като твърде изкуствено мнозинство. Освен това няма да стане с малки промени, ще трябва да се вдигне бариерата за влизане в парламента с поне 8 процента“, предупреди политологът.