Областният управител на Бургаска област Мария Нейкова измени своя заповед във връзка с опасността от пожари в последните дни във връзка, с която се забранява обработването на пасища със селскостопанска техника ежедневно за времето от 9 часа до 20 часа за периода от 18 юли до 30 септември, включително. Успоредно с това тя разпорежда на кметовете на населените места на територията на област Бургас да организират извършването на изораването на т.нар. просеки или осигуряването на минерализирана ивица около населените места, граничеща с горски или полски територии. Те следва да се свържат с двете асоции на зърнопроизводителите, които от своя страна да съдействат за изпълнението на тези две точки в заповедта на областния управител. Това стана ясно след среща в Областна администрация Бургас във връзка с пожароопасния сезон и мерки, които ще бъдат допълнително въведени.

Директорът на РДПБЗН-Бургас комисар Николай Николаев обяви статистиката за последните дни.

„На територията на област Бургас видимо изглежда спокойна обстановката, но за съжаление през последните десет дни, средно около 30 произшествия на ден имаме. Последните по-големи от тях са: на 5 юли в района на Банево, посока Изворище, ликвидиран с 6 екипа на Пожарната, будозер, 5 броя водоноски и 12 служители на Горското, на 6 юли – 10 дка пожар близо до село Ливада, община Камено, където пострадаха една вилна сграда и постройки до нея, на 9 юли – между Камено и „Дружба“ – на около 1000 дка, участвали 7 екипа на Пожарната, 2 екипа на пожарната в „Лукойл“ и екипът на доброволното формирование в Камено, където също имаше пострадала сграда и две паянтови постройки, имаше пряка опасност за метан станция. На 14 юли възникна пожар в село Дюлево, община Средец, развил се на площ 2400 дка, в ликвидирането му са участвали 4 екипа на Пожарната, 20 човека гасителна група от селото, 2 трактора и 1 водоноска. На 14 юли възниква пожар между селата Вършило и Зидарово, който все още е активен, това е горски пожар на площ 1100 дка, вече пет дни сме на него. На място работят около 5 екипа на Пожарната, средно 10 служители на Държавно горско стопанство-Бургас и една водоноска. Пожарът е ниско долу, трудно се гаси, трудно се стига с автомобил до него. На 15 юли – около 1000 дка в района на село Твърдица, където участваха 3 екипа на Пожарната. Взели сме превантивна мярка в района на Изворище, Рудник и Черно море – всеки ден дежурство с екип и противопожарен автомобил в центъра на село Изворище. Няколко произшествия имаме на територията на община Сунгурларе, развили се на площи от 300-400 дка.“, каза комисар Николаев.

Комисар Марин Димитров от „Охранителна полиция“ каза, че до момента в ОДМВР няма данни за умишлено предизвикване на пожарите, няма досъдебни производства спрямо извършители на умишлени палежи.