Нов спор си разгоря между работодатели и синдикати заради бюджет 2025 г. Бизнесът смята, че са необходими спешни мерки, за да се спре увеличаването на разходите на държавата. Като съкращаване с 20% на администрацията, замразяване на заплатите и орязване на разходите за отбрана. Синдикатите отговориха с тяхното искане – прогресивно данъчно облагане.

Бизнесът аргументира предложението си за свиване на разходи с очаквания дефицит, който по прогнози на финансовото ведомство може да достигне 18 млрд. лева. Процентно това е почти 9 на сто, много далеч от изискваните за Еврозоната 3%. „Понеже никой няма да го каже, нека го кажем ние, да сме лошите. Имаме една много натежала администрация. Населението намалява, а чиновниците, които трябва да обслужват това население растат. За една година заплатите в сектор „Държавно управление“ са нараснали с 27%“, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Данните на КТ „Подкрепа” са, че около 130 000 човека са заети Бюджетния сектор. „Не само, че не е възможно да има съкращение, но и ако някой въобще си мисли, че по този начин работниците и служителите в администрацията отново ще платят сметката, то се е объркал много сериозно“, поясни Кремена Атанасова от КТ „Подкрепа”.

И вместо съкращения, синдикатите настояват за отпадането на плоския данък. „Трябват държавнически решения, повишаването на данъците е едно такова решение. Няма друга държава в Европейския съюз с подобна африканска данъчна система, като нашата. Редно е по-високо платените хора да имат по-голям принос към бюджета“, уточни Атанасова.

„Досега какво обяснявахме – взимаме заеми, вярно много големи, ама те са инвестиции. Къде са инвестициите? Няма инвестиции. Те намаляват, вместо да растат. Ние взимаме заеми и ги харчим за заплати и пенсии“, каза Велев.


От Министерството на финансите отново призоваха партиите да дойдат на разговор за бюджета. По закон той трябва да бъде представен и внесен до края на месеца. „Срещата може да бъде или експертна, или ако решат политическите партии, могат да бъдат на извънредно заседание на Народното събрание и да се обсъждат. Това е въпрос на решение“, заяви финансовият министър Людмила Петкова.

През последните години на два пъти се е случвало новата година да започне без приет бюджет.