Прогнозите за предстоящия предсрочен парламентарен вот са избирателната активност да стигне на-ниската си точка досега. Очаква ли се това да даде по-голяма тежест на купения вот? Темата в студиото на „Твоят ден” коментираха математикът проф. Михаил Константинов и експертът по сигурност от Центъра за изследване на демокрацията Мариян Събев.

Акциите на МВР категорично са по-засилени, смята Събев. По думите му обаче контингентът, който традиционни се занимава с нелегална дейност по отношение на купения вот, не бива санкциониран и той продължава да оперира и на следващи избори.


Проф. Константинов разкри как се движат тарифите при купуването на гласове тази есен. Според неговата информация високата е 200 лв. за избирател и 200 за дилър. Най-ниските пък били по 50 лв. за тартора и 50 за избирателя. Наблюденията на Центъра за изследване на демокрацията са, че почти всички партии се възползват от пазара на гласове.

Изчисленията на математика проф. Константинов показват, че около 1.8 млн. гласа ще сформират състава на бъдещия парламент. Цифрите сочат, че един народен представител ще бъде избран с около 7500 гласа. „Това число е абсолютно непостижимо за независим кандидат”, отбеляза математикът. По думите му купеният вот ще произведе една парламентарна група от 10-12 души.