На полицая, счупил челюстта на 19-годишния студент от София в плажно заведение „Кайт бар“ край Созопол, е предявено обвинение за средна телесна повреда по хулигански подбуди. Предвиденото наказание е лишаване от свобода от 2 до 10 години, съобщи бургаският районен прокурор Мария Маркова. Наблюдаващият прокурор е намерил основание да вземе и мярка „задържане под стража“ спрямо лицето за срок от 72 часа, заяви на брифинг тя.

„Към настоящия момент не съм запозната в детайли с обясненията на обвиняемото лице, считам, че не е моментът, в който би следвало да бъдат давани такива сведения, тъй като делото е в етап на разследване, събиране на доказателства, но при положение, че е предявено обвинение за хулигански подбуди, поведението му е било такова, че е изразил явно неуважение към обществото“, каза още прокурор Маркова.

Припомняме, че задържаният е Христо Петров, който е на 21 години и е служител на Четвърто районно управление в Бургас.

Информацията за извършителя на деянието първоначално е била много малка като данни, като описание на лицето, имайки предвид, че е имало много хора на Джулай морнинг, това е дало основание за невъзможността за определяне на фигурата на извършителя в началния момент. Изискани са справки от неговите работодатели, към момента не са постъпили такива“, каза прокурор Маркова.

Не се знае още в качеството си на какъв е бил там служителят на МВР. Проверява се и охранителната фирма. „Въпрос на личен избор е“, каза тя в отговор на въпрос защо той е носил жилетка на охранител.

Адвокатът на полицая – Бойчо Боев, разказа пред журналисти неговата версия за случая в нощта на 1 юли.

„Събарят му пицата и се изпикават върху нея. Той хваща единия и го премества, а те – пияни и заляни залягат по тревата. Другата група от 6 човека, сред които е и пострадалото момче, правят полукръг, заобикалят го, той се дърпа две крачки назад, казва: Недейте, не се закачайте. Пострадалото момче излиза напред, вдига ръцете да посяга и в този момент той му удря не юмрук, а шамар. Не е бил с бокс“, каза адвокатът.

На въпрос защо служителят на МВР е бил с жилетка на охранителна фирма, той заяви: „Познати са го помолили да отиде да охранява за скандали, без да говорят за заплащане, а на доброволни начала и да гледа изгрева на слънцето. Като отива там, другите охранители му дават жилетка и той отговаря за оградата – някой да не прескача. Не е нает, просто е познат, помолили го да отиде там да помогне“, каза адвокатът.

Според него полицаят не се е укривал.

„Получава призовка, вика го началника на Четвърто, връчва му я, вчера бяхме в Созопол на разпознаване, явихме се доброволно. Не се е крил“, добави той.