В 17 ч. днес изтече срокът, в който двете коалиции с ДПС в името си трябваше да представят документи в ЦИК, че Движението за права и свободи не е част от нито едно от двете обединения, за да бъдат регистрирани за парламентарните избори на 27 октомври. Основанието за тези указания на ЦИК бе, че по закон една и съща партия не може да участва в две различни коалиции.

От коалицията около Ахмед Доган - "Демокрация, права и свободи - ДПС", са уведомили Централната избирателна комисия, че възразяват срещу указанията, предаде БНР, позовавайки се на свои източници. Жалбата ще бъде подадена утре във Върховния административен съд.

В коалицията на лоялните на почетния председател Ахмед Доган участват още две партии - СБОР и Земеделски народен съюз.

От другата коалиция - около председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, днес също са отказали да се съобразят с препоръката на ЦИК, съобщи "Хоризонт".

В "Движение за права и свободи - Ново начало" участват още две партии - "Новите лидери" и "Български глас".

"При така стеклите се обстоятелства, при които нямаме регистриране по ред, сме свидетели на ситуация, при която ЦИК поне в началото на регистрацията на партиите взе странно и необяснимо решение. Очевидно то беше продиктувано от напрежението пред комисията", коментира в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Нова тв експертът по изборни системи Ваня Нушева.

"Съществува вариант, при който би могла ЦИК да не формира мнозинство от 2/3, за да вземе ясно решение, което на практика пак е отказ от регистриране. Свидетели сме на действие на Комисията, което очевидно показва желание да не се намесва във вътрешно-партийния спор като арбитър. И използва онази разпоредба в кодекса, при която може да даде указания на партии и коалиции, които са подали документи за регистрация, за да отстранят проблеми и несъответствия", поясни тя.

По думите ѝ хипотетично е възможно само от името на партия да бъде подадено заявление. "Но тук възниква въпросът дали ЦИК би се произнесла по едно такова заявление при условие, че казус с участието на тази партия стои нерешен във ВАС. По-вероятно е ЦИК да изчака да види какво е решението на съда, за да го съобрази", коментира още Нушева.

До момента девет партии и четири коалиции са подали документи за регистрация за участие в изборите на 27 октомври.