Общата стойност на наркотичните вещества, открити на яхта в Царево, е повече от милион и двеста хиляди лева, по цени на съдопроизводството. Това стана ясно на брифинг с участието на окръжния прокурор Георги Чинев, главен комисар Антон Златанов - директор на Главна дирекция "Гранична полиция", Ирина Димова, зам-директор на Териториална дирекция Митница Бургас и Иван Пасков от „Митническо разузнаване и разследване“.

Яхтата е произведена през 2020 година и е собственост на българско дружество. Капитанът бил български гражданин, а на борда, пътувал и румънец, добре познат на властите в Европа. Крайната дестинация, която е заявена е Истанбул, Турция.

"Вследствие на анализ на риска, митническите и граничните пристъпват към проверка, непосредствено преди излизането на яхтата в нашето териториално море на пристанище Царево. През цялото време лодката е контролирана с наша интегрирана система по море. В най-подходящия според нас момент, колегите се качват да извършват проверка. Пратката е доста добре прикрита и служителите на митницата и граничните инспектори проявяват доста голяма съобразителност. И в специални тайници откриват над 65 плика марихуана, метаамфетамин и кокаин. В момента продължава още проверката на дъното на лодката за още забранени вещества“, каза комисар Антон Златанов.

Според него нашата морска граница се охранява доста добре.

„Когато пристига плавателното средство в Царево, капитанът е заявил като крайна точка на пътуването си Истанбул. Колегите са приели попълнената капитанска декларация. И предприемат проверка. В спалното помещение, при повдигането на матрака на едно от леглата, подматрачните плоскости са прикрепени стабилно към леглото. Това е доста необичайно. Колегите са предприели демонтиране на цялата конструкция. При премахването на тази плоскост са открити множество на брой вакуумирани пакети със зелена тревиста маса. В тайника са установени общо 123 броя пакета с тревиста зелена маса и още един пакет със сто и 20 хапчета с три различни хапчета, които реагират на метаамфетамин. Черешката на тортата е 2 пакета с общо 600 грама кокаин. Лицата са задържани“, каза Иван Пасков от „Митническо разузнаване и разследване“ .

Прокурор Чинев посочи, че срещу българския и румънския гражданин са повдигнати обвинения за опит за контрабанда на високорискови наркотични вещества. Престъплението е извършено в съучастие. Те са в ареста за срок до 72 часа и ще бъде внесено искане за налагане на постоянна мярка "задържане под стража". Плавателният съд в момента е задържан.

Три вида са откритите наркотични вещества- коноп - близо 62 кг на стойност 981 хиляди лева, 45 грама екстази и близо 600 грама кокаин на стойност 208 хиляди лева, уточни окръжният прокурор на Бургас. И подчерта: Общата стойност на наркотичните вещества е повече от милион и двеста хиляди лева, по цени на съдопроизводството.

Румънският гражданин е добре познат на службите за сигурност в Европа, той е криминално проявен по няколко линии, включително и за разпространение на наркотици. Задържан е и през 2016 година в България, пак за наркотици. Задържането им не е случайност, а плод на много добрата ни система за анализ на риска, подчерта комисар Антон Златанов.

„Никой няма да бъде изненадан, ако в хода им бъдат установени още наркотични вещества“, каза прокурор Чинев.

Снимки и видео: "Гранична полиция"