Мъжът и детето, поразени от мълния в близост до един от върховете в Стара планина, са загинали, съобщиха от Планинската спасителна служба пред БТА. Спасено е 13-годишно момче.

Военен хеликоптер от 24-та авиобаза Крумово се включи в спасителната операция на пострадалите. Оцелялото дете вече е транспортирано при майка си в Карлово.

Загинали са 47-годишен мъж и 11-годишно момиче.

Не може да се каже със сигурност какво се е случило. Вероятно са поразени от мълния. Били са хванати с ръце за метално въже, което помага на туристите да се движат на по-сложен терен. Имало е и гръмотевична буря.

Планинските спасители още са на място, метеорологичната обстановка е променлива, добави дежурният Ивайло Човиков от Планинската спасителна служба.

Сигналът за инцидента беше подаден около 13:30 часа от връх Жълтец, вероятно от спасеното 13-годишно дете. Той се намира на билото на централна Стара планина, висок е 2227 метра и е близо до връх Ботев.

"Детето, което е подало сигнала, вече е стоварено с хеликоптер на стадиона в Карлово. Пострадалите, доколкото имаме информация от нашите колеги, не дават жизнени показатели. Имаме горе колеги в района, вече от троянския отряд. Акцията продължава", казаха от ПСС за БНР. "Все още не може да се каже каква е родствена връзка между мъжа и детето", допълни дежурният от Планинска спасителна служба.

Към 18.00 часа момчето беше свалено от хеликоптера на стадиона в Карлово и го поеха медицински екипи, каза кметът на града Емил Кабаиванов. "Хеликоптерът направи един курс и докара момче, което е в сравнително добро състояние. Има лекарски екип и линейки, които го поеха", каза той. Хеликоптерът зарежда и ще направя още един курс, подчерта Емил Кабаиванов, който не разполага с повече информация за инцидента.