Моля съда, ако е възможно - домашен арест, за да бъда със семейството си. Много моля, тъй като ми се влошава здравето и да мога да помогна с отглеждането на децата.“, заяви в Бургаския апелативен съд 41-годишният Вангел Паксимов от Поморие, който заедно с румънеца Еуджен Мурешан миналата седмица беше задържан на борда на яхта, пълна с наркотици в Царево. Дрогата, на стойност 1,2 милиона лева, е била скрита под матрака на легло в спалнята. Помориецът е капитан на яхтата.

Днес Апелативният съд в Бургас гледа жалбите на двамата за мерките им за неотклонение „задържане под стража“.

Прокурор Красимира Кателиева каза, че жалбите им са неоснователни. „Двамата са привлечени за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание до 15 г. затвор. Събраните доказателства са достатъчно, за да установят съпричастието им в престъплението. Има реална опасност да се укрият или да извършат ново престъпление, в случай че са с по-лека мярка“, каза тя. Кателиева подчерта наличието на трансграничен елемент и високата степен на обществена опасност на извършителите.

За Мурешан има и допълнителни данни, които сочат, че той е осъждан в у нас за престъпление против паричната и кредитната система, осъждан е и в Италия и Германия. Няма постоянен адрес в България, нито легален доход.

Адвокат Димитринка Радева, която представлява румънеца каза, че позоваването единствено на факта, че се касае за чужд гражданин, не може да обоснове налагането на най-тежката мярка. „Считам, че на този етап от разследването няма достатъчно убедителни доказателства за осъществяване на престъпления от моя подзащитен-той е румънски турист, който се е намирал на въпросния плавателен съд.“, каза тя.

Адвокат Анестиев, който защитава капитана на яхтата Паксимов, заяви, че видно от материалите по делото, помориецът е започнал изцяло да съдейства на гранична полиция.

На по-късен етап е станал обект на закани и заплахи от другия обвиняем, за които сме подали сигнал в прокуратурата. Не само това, той е бил заставен от трети лица. Той е семеен с две деца. Семейството е било кредитирано от различни финансови институции в размер на десетки хиляди левове. Това е принудило жена му, в майчинство при това неплатено, са започне работа на 4-часов работен ден, за да плаща тези кредити. Здравословното му състояние се влошава всеки ден в ареста. А лекарствата му не са му предоставени.“, заяви той. Защитата поиска домашен арест, за да можел Паксимов да се грижи за семейството си.

Съдът ще се произнесе в 16 часа.