“Днес бяха подкрепени важни за развитието на Бургас перспективи! Градът се разраства и трябва да се вземат важни градоустройствени решения!”. Това обяви кметът на Бургас Димитър Николов, след като днес на сесия на Общинския съвет бяха взети няколко важни за бъдещето на града решения.

Поискахме държавни парцели, за да ги стопанисваме и развиваме.

Дадохме старт и на процедура за урегулиране на нови терени и промяна на показателите, както и на правилата на застрояване в новия квартал “Мадика”. Желанието ни е да се превърне в модерен европейски квартал!

С утвърждаването на новата регулация ще се разширят границите на града и ще се даде възможност на собствениците и инвеститорите да реализират своите инвестиционни намерения!

Планът предвижда повече въздух и повече зеленина там. Това е един масив от над 500 дка, на входа на Бургас, който в момента е земеделска земя. С новите правила се отделя промишлената зона от жилищната с широк зелен пояс. На главния път, в зоната на бившето АПК ще бъде изградено ново кръгово движение, а входната табела на Бургас ще бъде преместена там.

Ще бъдат осигурени нови четирилентови улици с велоалеи и достатъчно озеленяване, с достатъчно места за детска игра и спорт, но и най- вече с мисъл за тези, които ще живеят в този квартал.

Същият подход ще бъде приложен и на други територии, в близост до Северния обход, където ще се обособи друг нов квартал- “Хоризонт”. Там ще бъде реализиран и проекта ни за Студетски кампус.

На днешната сесия поискахме от държавата имотите в непосредствена близост до бул. “Мария Луиза” от страната на железопътната линия. Това ще ни позволи да благоустроим тази проблемна територия, тъй като досега не беше наша собственост. Идеята е да облагородим цялото пространство, което е контактно на кв. “Възраждане”, като се изградят паркинги.

Поискахме от държавата да ни прехвърли и трасето от Северния обход (т. нар. “Тромпет”) и входа на Бургас. Това ще ни позволи да го поддържаме, асфалтираме, изградим улично осветление и ограда покрай сервитута на гробищния парк, така че да носим отговорността за този важен участък!

И не по- маловажно решение! Определихме норми, които да не позволят презастрояването на квартал “Крайморие”. Идеята е да се запази силуета на квартала с ниско жилищно застрояване, повече зеленина и въздух и опазване на териториите до морския бряг.”, обяви кметът Николов.