Турски прокурор поиска над 500 години затвор за предполагаемите лидери на престъпна група, обвинена, че е причинила смъртта на няколко бебета, след като поставили новородените в интензивни отделения, за да извлекат финансови ползи, съобщава ДПА, позовавайки се на Анадолската агенция.

Обвинението от 494 страници срещу 47 заподозрени, включително здравни служители, разкри, че новородени са били прехвърляни в определени болници в Истанбул вместо в здравни заведения, където биха получили адекватни грижи, посочва Анадолската агенция.

22-ма от заподозрени вече са арестувани.

Смята се, че бандата е използвала този метод, за да получава по-голямо финансиране от турската система за социално осигуряване чрез по-скъпото лечение.

Предполагаемата измама е причинила смъртта на най-малко 12 бебета в резултат на по-дълъг престой в отделения за неонатално интензивно лечение или заради инфекции, отбелязва БТА. След това членовете на групата, сред които медицински сестри и лекари, си поделяли печалбата.

Властите разкриха, че от подслушани телефонни разговори и съобщения става ясно, че замесените здравни служители също така са фалшифицирали медицински документи и са прилагали фалшиво лечение на някои бебета.

Прокурорът настоява за над 589 години затвор за един от заподозрените, който е обвинен в умишлено убийство, ръководство на престъпна група и фалшифициране на официални документи.

За други двама членове на групата прокурорът поиска присъда до 582 години затвор.