Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва внезапни проверки на пазарите в различни градове в България, насочени към контрол на търговията. Проверките ще акцентират на точността на кантарите, ценовите етикети и спазването на изискванията за произход и качество на стоките.

Комисията ще следи за спазването на законодателството, което регулира търговията на дребно, като основен акцент ще бъде поставен на точността на измервателните уреди. Проверяващите ще инспектират дали търговците предоставят коректна информация на потребителите, включително ценови етикети, които ясно да показват цената на стоките и дали има разминаване между обявената и действителната цена.

Друг важен аспект на проверките ще бъде произходът и качеството на предлаганите стоки. КЗП ще се увери, че търговците спазват задълженията си да обявяват произхода на продуктите, особено в контекста на хранителните стоки, които изискват високи стандарти за безопасност и качество.

Освен това, комисията ще наблюдава за подвеждаща реклама, която може да манипулира потребителите или да предоставя невярна информация относно стоките. Спекулативното повишаване на цените също ще бъде подложено на проверка, особено в условия на икономическа несигурност.

КЗП призовава потребителите да бъдат активни и да сигнализират за нередности, които могат да срещнат по време на пазаруването, и уверява, че целта на тези проверки е да се осигури защита на правата на потребителите и честната търговия на пазара.