Партия ДПС винаги се е явявала сама на изборите през годините. Ако всички атрибути са налични - банкови сметки, печати и подписи, би трябвало регистрацията, внесена от председателя Джевдет Чакъров, да е валидна. Практически, ако заседание на Централното оперативно бюро е проведено, трябва да видим протокол, информацията да бъде публична, за да се пристъпи към разрешаване на проблема. Това заяви председателят на Обществения съвет към ЦИК Ива Лазарова в "Интервюто в Новините на NOVA".


"ЦИК не може да реши кой от двамата желаещи има повече право да представлява марката ДПС, затова се обръща към съда. Според Избирателния кодекс, ако решението на Върховния административен съд отхвърли това на ЦИК, това трябва да влезе в сила. Така Комисията трябва да реши дали да регистрира формацията, чието заявление е било отхвърлено. Срокът е до 35 дни преди изборния ден - има достатъчно време", посочи тя.

Тя коментира и споровете между Корнелия Нинова и Атанас Зафиров относно лидерството в БСП. "Ако всички документи, внесени в ЦИК, са изрядни, следва БСП да получи регистрация. Дори да има документални липси, те могат да бъдат запълнени, има време за това. Оттук предстои да видим кой ще реди листите на партията и какви дебати ще има. Ако Конгресът на БСП каже, че Нинова ще бъде председател, това няма отношение към регистрацията на формацията за изборите", коментира Лазарова.