Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен, но това не означа, че България ще получи повече пари за иновации и стартъпи, отколкото се полагат. По-важното е общата макрорамка, в която тя ще работи - на продължаващ спад на дела на европейската икономика в световната, на продължаващо изоставане на Европейския съюз от лидерите в развитието на иновациите, технологиите и стартъпите. Това каза председателят на АИКБ Васил Велев в „Денят на живо“ по NOVA NEWS.


Той коментира и новата линия на бедност от 638 лева. Велев каза, че под нея ще останат около 1 300 000 души, което означава всеки пети. „Това не е добре, но е по-малко, отколкото беше“, каза още експертът.

„Както линията на бедност, така и минималната работна заплата не са величини, към които трябва да се стремим. Трябва да изработваме повече, а не да очакваме от държавата да увеличи доходите, като административно увеличи МРЗ. Нетната минимална работна заплата трябва са се сравнява с линията на бедност. Държавата увеличава МРЗ и прави така, че нискоквалифицираните работници не могат да я изработят. По тази причина чуждестранни инвеститори затварят и напускат страната”, заяви Велев.


Експертът коментира и отлагането на новата формула за изчисляването на такса смет. „Реакцията на бизнеса е негативна, защото отлагането на принципа „замърсителят плаща” води до това, че замърсителят продължава да замърсява без да плаща, тъй като това го прави някой друг. Бизнесът плаща по-голямата част, без да генерира битови отпадъци”, обясни Велев. И допълни, че от следващата година заради това ще има санкции от Европейската комисия.