Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната получиха 15 милиона лева за справяне с мигрантски натиск.

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджетите на Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на отбраната (МО) за 2024 г. Средствата в размер на 15 000 000 лв. са за финансово обезпечаване на дейностите на МВР и МО в условията на засилен миграционен натиск за периода 01.01-31.05.2024 година, съобщиха от правителствената пресслужба.

От началото на годината до 9 септември са установени опити на 40 210 души да влязат в страната през българо-турска граница, стана ясно от изнесените данни от служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков.

Към момента миграционният натиск на българо-турска граница е със 72% по-малък спрямо същия период на 2023 г. - 141 428 души. Граничните власти са задържали 1666 граждани на трети страни при опит да влязат нелегално в страната. След като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, 38 457 души самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция. От турските гранични власти са задържани 87 лица.

През септември 2024 г. задържаните на вход на българо-турска граница нелегални мигранти са основно от Сирия, Ирак, Афганистан, Палестина, Мароко и др.

Междувременно продължава кампанията за набиране на граничари "Стани един от нас". Директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" Антон Златанов направи и сериозна кампания във "Фейсбук", в която се включиха популярни спортисти, актьори и общественици. Търсят се 400 нови служители от общо 1264 отпуснати допълнителни бройки. "1800 кандидати вече подадоха своите документи!", съобщи главен комисар Златанов във вторник. "Заплащането на полицаите не бива да е водещо в мотивацията, но безспорно е важен детайл за решението да станеш такъв. От следващата година се предвижда стартова заплата от над 2200 лв. В замяна на това се изисква хъс, отдаденост и смелост!", казва директорът на ГДГП.