От днес, вторник, 1 октомври 2024 г., Румъния официално отговаря на всички технически условия, за да бъде част от програмата за премахване на визите. Това съобщи румънското посолство в САЩ, цитирано от медиите в Букурещ.

Така първите румънци трябва да имат възможност да пътуват без визи до Съединените щати "вероятно през първата половина на 2025 година".

"Днес е голям ден - ден, който чакахме дълго, дълго време. От днес Румъния официално отговаря на всички технически условия, за да бъде част от програмата за премахване на визите.

Вчера фискалната година в САЩ приключи и последното условие, което Румъния трябваше да изпълни, беше изпълнено. Разбира се, очакваме потвърждение от американските партньори през следващия период, но нашата оценка, базирана на броя на молбите за визи тази година, както и силната тенденция на спад през последните години, е, че Румъния е паднала под 3% процент от процента на отказ.

Първите румънци ще могат да пътуват без визи до Съединените щати вероятно през първата половина на следващата година.

Безвизовото пътуване до Америка не е просто "привилегирован" статут, предоставен на дадена държава. Ще има важни ползи за нас. Като пътуват по-лесно, румънците ще изградят повече мостове и по този начин ще могат да стимулират търговията или инвестициите. Също така очакваме скоро да имаме повече директни въздушни полети между Румъния и Америка", каза посланикът на Румъния в Съединените американски щати Андрей Мурару в видеоизявление, публикувано във "Фейсбук".

Според оценка на посолството на Румъния в САЩ страната ни е изпълнила последния критерий за достъп до Visa Waiver Program: процентът на отказани визи за САЩ е паднал под 3 процента, съобщава румънският телевизионен канал ProTv.

Изявлението на посланика на Румъния в Съединените американски щати Андрей Мурару:

"Когато пристигнах в Америка преди повече от три години, обещах и въпреки всички прогнози за противното, да отдам цялата си енергия, за да видя този проект завършен. Аз благодаря на Бог. Благодарен съм на президента за доверието, което ми гласува и на семейството ми за безценната подкрепа!

Премахването на визите за Съединените щати е най-доброто признание за необратима солидарност между румънци и американци.

За този успех обаче работиха много хора. Благодаря на румънската администрация – на последните две правителства, на публичните институции, на националния координатор за безвизовия режим, който свърши изключителна работа, на парламента; Прекланям се пред десетките частни компании, които подкрепиха нашия подход, Румънско-американската бизнес асоциация, медийните институции, които популяризираха обществената кампания, моите колеги от моето посолство, всеки един от тях за страстта, с която работиха.

Особено съм благодарен на нашите американски приятели, без които този резултат не би могъл да бъде постигнат, като се започне от посолството на САЩ в Букурещ и посланика на САЩ, който положи огромни усилия, Министерството на вътрешната сигурност и неговия секретар, Държавния департамент, членовете на Конгреса, които сигнализираха за необходимостта Румъния да се присъедини към програмата за премахване на визите.

Но най-голямата заслуга е на самите румънци, които чрез ясните си възможности, чрез пътя, който са набелязали към родината си, чрез амбицията да могат да пътуват свободно в страната, с която повечето от тях се чувстват ценностно свързани и с която румънската държава споделя здрав съюз за сигурност - те, румънците, са получили този статут.

Първите румънци ще могат да пътуват без визи до Съединените щати вероятно през първата половина на следващата година.

Безвизовото пътуване до Америка не е просто привилегирован статут, предоставен на дадена държава. Ще има важни ползи за нас. Като пътуват по-лесно, румънците ще изградят повече мостове и по този начин ще могат да стимулират търговията или инвестициите. Очакваме скоро да имаме повече директни полети между Румъния и Америка.

Съюзът със Съединените щати никога няма да бъде съвършен, но поколение след поколение показва, че нашето приятелство винаги може да бъде усъвършенствано", каза посланикът на Румъния в САЩ.

Румънците без визи в САЩ кога?

Според Министерството на външните работи Румъния си е поставила за цел да се присъедини към програмата за освобождаване от визите през 2025 г. и за да намали процента на отказ под прага от 3 процента, страната е провела обществена информационна кампания през последната година, чрез която той насърчи отговарящите на условията румънски граждани да кандидатстват за или да подновят своите визи за пътуване в САЩ.

В същото време румънските власти предприеха стъпки за прилагане на всички технически мерки и мерки за сигурност, предвидени от американското законодателство по отношение на режима на Програмата за премахване на визите.

Усилията на Румъния бяха подкрепени от американски партньори на всички нива, включително Министерството на вътрешната сигурност и Държавния департамент, членове на Конгреса, посолството на САЩ в Букурещ.

Достъпът до програмата Visa Waiver включва изпълнението на технически критерии, които са предвидени в план за действие, съгласуван с американската страна - те се отнасят преди всичко до обмена на информация за граничната сигурност, борбата с тероризма и трансграничната престъпност, както и незаконната миграция. Изпълнението на тези технически критерии изисква интензивни, често комбинирани усилия на ниво няколко публични институции.

Съгласно законодателството на САЩ, ключово условие, за да бъде дадена страна определена като част от програмата за премахване на визите, е процентът на отказани визи тип B, предоставени на граждани на тази страна, да е под 3% през фискалната година на САЩ.

Процентът на отказани визи за пътуване до Съединените щати е намалял през 2023 г. до 8,79%, най-ниското ниво в историята на двустранните отношения между Румъния и САЩ, като е в ускорен спад през последните години (17,03% през 2021 г. и 12,61% през 2022 г.).

След края на фискалната година (1 октомври 2023 г. - 30 септември 2024 г.) в САЩ има технически процес, който започва през октомври и продължава няколко месеца. Тогава ще има оценки от американските власти и посещение на ниво на американски експерти в Букурещ, планирано за края на октомври, за да потвърди положителните резултати, постигнати от Румъния

Какво представлява програмата за премахване на визите

Програмата за премахване на визите позволява на гражданите на страните членки да пътуват до Съединените щати без виза до 90 дни с цел туризъм или бизнес.

Програмата е система за борба с тероризма и трансграничната престъпност, включително незаконната миграция, която изисква обмен на информация от участващите страни, като същевременно подкрепя търговията, туризма и бизнес пътуванията. Администрира се от Министерството на вътрешната сигурност в консултация с Държавния департамент.

В момента граждани на 42 държави могат да пътуват до САЩ по програмата за премахване на визите. Гражданите на държави, включени в Програмата за премахване на визите, които желаят да пътуват до САЩ, трябва да се регистрират в електронната система за разрешение за пътуване (ESTA) преди пътуване и да отговарят на редица изисквания за допустимост.

По този начин, присъединявайки се към програмата, румънците вече няма да трябва да провеждат интервюта в американско консулство, което прави процедурата много по-малко времеемка.

Разрешението за пътуване със замяна на виза е валидно за две години, има неограничен брой влизания/излизания от САЩ и може да се използва за посещения до 90 дни всяко.