Благодаря на всички наши коалиционни партньори, че надмогнахме партийното его и направихме това обединение възможно и реално. За пръв път разговорите се водиха по политики, а не по редене на листи, постове или места. Партиите от ляво си научихме урока, макар и по трудния начин. Излизаме на тези избори със самочувствие и ентусиазъм пред българските граждани. Бургаската листа е много силна и добре структурирана. Това заяви в Бургас временният лидер на БСП Атанас Зафиров, който е бургазлия. Той присъстваше на официалното откриване на кампанията на коалицията в морския град, което се състоя във вторник привечер.

Листата е балансирана и съчетание между опит, приемственост, младежки дух и ентусиазъм, както и красота. Всичко има в нея. Факт е, че за пореден път листата се води от инж. Петър Кънев, който е един от най-опитните, познаваеми и дейни български политици в ляво. Днес съм тук и качеството си на бургазлия. Човек, роден и израснал в Бургас и региона. Човек, който вижда тук познати лица. Човек, който членува в партийната организация на БСП в Бургас. Човек, чийто две деца са се родили и израснали в тук. Човек, чието сърце ще остане в региона. Изобщо не е време за тежки речи, защото преди 4 месеца пак бяхме по трибуните и говорихме. Убеждавахме и какво се получи? За съжаление 50-тото Народно събрание остана в историята като едно от най-позорните. Това е част от всеобщия разпад на държавността. Този парламент се роди в грях, живя безцелно и се спомина позорно, защото бившите ортаци в сглобката два месеца се надлъгваха кой кого и накрая взеха, че се прегърнаха, за да доунищожат българската енергетика и да оставят десетки хиляди хора и семейства на улици. Нашият първи апел към избирателите е да гласуват. Така никога повече няма да има такива позорни сглобки. Отвращението от политиката докарва на власт сглобките и хората по площадите. Да, нашият основен опонент на тези избори е "модела ГЕРБ", няма две мнения. Но наш враг е именно нежеланието да се гласува. Нашият апел е: "Гласувайте! Гласувайте с разум! Гласувайте за хората, които могат да изпълнят своите обещания!". Има три важни елемента, които правят една кампания успешна. Първият от тях е добрата програма и преди няколко дни ние я представихме пред обществеността. Тя се нарича "100 решения за България", всичко , което трябва за по-различна, по-лява кампания. Второто важно условие е да имаме правилни кандидати за народни представители. Хора, които могат тази прекрасна програма да я превърнат не само в работеща, но защо не и в управленска, защото е крайно време българската левица да влезе в управлението на страната. Третото условие го наричам: "капчица късмет". Иска ми се да вярвам, че съдбата този път ще е с нас, защото има нещо по-различно за нас на тези избори. Това е е фактът, че този българската левица се явява на изборите мотивирана и обединена. Не просто като мехничен сбор. При нас има синергия и ясно послание към левия избирател. Благодаря на нашите партньори, които показаха завидно търпение и нарисувахме една по-различна картина за левицата. Сигурен съм в успеха. За първи път се съобразихме с желанията на местните ръководства на социалистите. Всички трябва да бъде с гордо вдигнати глави, защото си свършихме добре работата. Просто трябва да завършим започнатото. Гордея се да бъда един от вас.“, каза Зафиров.

Водач на листата е Петър Кънев, който отправи своето послание.

Дойде време за тежки решения. Изпаднахме в тежка парламентарна, политическа и конституционна криза. Нямаме лидери. Дано да ги имаме, дано да се появят. Дано да вземе правилните решения, за да тръгне най сетне България по своя път. Прави впечатление, че при моите пътувания в чужбина вече не гледат сериозни на нас. Не бих казал, че ни се подиграват, но с лека насмешка питат: "Вие какво правите? За три години имате седем пъти избори!". Платформата, която ние приехме "100-те решения" мисля, че е добра, разумна. Голяма част от тях са изпълними, но само ако успеем най-накрая да направим правителство. Впечатлен съм, че за пръв път от няколко избори, не само, че е запълнихме листата от 28 човека, но имахме и 3 резерви. Екипът ни е много силен. Случайни хора няма. Просто попълване по партийна квота няма. Всеки един от тези хора е заслужил мястото си в живота и уважението на колегите си.“, каза Петър Кънев.