След години на спорове между бизнес, синдикати и държава, тя вече се изчислява като процент от средната за страната. Предвижда се увеличението да бъде с 15,4%. При сегашните 933 лева трябва да достигне 1077 лева от 1 януари 2025 г.


„През последните години наблюдавам процесите по темата за увеличаването на минималната работна заплата в страната и не съм видял някой да предложи по-висока минимална работна заплата, изчислена по въпросната формула. Работодателите винаги искат тя да бъде по-ниска, защото това ги устройства”, коментира в „Пресечна точка” Атанас Кацарчев, главен икономист от КТ „Подкрепа”.


По негови думи още през 1919 г. Международната организация на труда определя наличието на минимална работна заплата. „Работодателят иска да плаща малко с цел да си гарантира печалбите, а работникът иска да получава адекватно възнаграждение”, посочи още Кацарчев.

„Минималната работна заплата трябва да осигури нормален начин на живот, но това не се случва. България е с най-ниската работна заплата на Балканите, да не говорим спрямо ЕС. Това показва, че нещо не е наред”, допълни той.

Според Кацарчев държавният бюджет не би пострадал, но е важно да предвиди разходите „Държавата като приходи е функция на икономиката, но по-скоро самата икономика не знае какво да прави и основният въпрос е какви икономически политики трябва да бъдат прилагани, какви сектори трябва да бъдат подпомагани и кое е нещото, което би „съживило” икономиката в страната. Борбата за минималната работна заплата е елемент от цялата система, за да се задържат хората в България”, посочи още главният икономист на КТ „Подкрепа”.