Допълнителни гаранции за прозрачността на изборите и най-вече в частта за машинното гласуване предлага Министерски съвет на ЦИК. Писмото с мерките е подписано от министъра на иновациите Росен Карадимов.

В него се посочва, че кабинетът очаква да се унищожи останалата от предишни избори хартия за отпечатване на бюлетини от машинно гласуване и да се направят допълнителни защити от печатницата на БНБ.

В писмото на Росен Карадимов се предлага да се разшири процесът по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване, като се добави и софтуерът за параметризация и съответствието на флаш паметите, тъй като те са вид периферно устройство и представляват неразделна част от техническите устройства по време на машинното гласуване. Това означава да се направи проверка на флаш паметите след като в тях бъдат заредени данните за бюлетините в съответните секции.

Предлага се доставката на пломбите за запечатване на отделението с двата броя флаш памети, в които се съдържа цялата информация от изборите, както и гарантиращи идентифициране на опити за отваряне на корпуса за машините за гласуване, да се осигурява от независим доставчик, различен от изпълнителя на обществената поръчка за машинното гласуване. Досега пломбите се доставяха от изпълнителя - “Сиела Норма” АД.

Кабинетът препоръчва също да се води регистър на пломбите, в който ясно да е отбелязано кой номер пломба на кое място, предназначено за запечатване, е поставена. Всяко устройство за гласуване има по пет пломби - на куфара, на отделението за флаш памети, на захранването, на дъното и на принтера.

Номерата на пломбите следва да бъдат част от приемо-предавателния протокол за машините между СИК и изпълнителя, който доставя машините до секциите.

“Държавната администрация има готовност да подпомогне ЦИК при изпълнението на чл. 213б от Изборния кодекс при необходимост и да осигури експерти, със съответния професионален опит и експертиза от държавната администрация, които да подпомогнат процеса на проверка преди експедиция, както на предходните избори”, се казва още в писмото на Карадимов.