Човек с безспорен авторитет в своята среда, който е издигнал върховенството на закона в житейска философия и е доказал, че цивилизационният път на България към Европа е извън съмнение. Ето такава фигура трябва да търсим за министър-председател. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков в студиото на „Пресечна точка”.

„Сигурен съм, че има повече от едно име, което обединява тези ценности”, каза още той.

„В последните години има две редовни правителства – и двете ги направихме ние. Ако някой има желание да управлява, ние платихме твърде висока цена. Критикуват ни, че сме направили правителство с подкрепа на ГЕРБ, но от друга страна, всички са недоволни, че няма редовно правителство и се харчат 100 млн. лв. на няколко избори, че дори Румъния вече се отделя към Шенген”, посочи депутатът от ПП-ДБ.

Божанков за поста на вътрешния министър: За ПП-ДБ Атанас Илков не би бил решение

„Ние единствени направихме невъзможното, за да има редовно правителство. Ако няма редовно правителство в следващия парламент, цялата представителна демокрация е под въпрос. Дали едноличен режим, или България ще направи завой на Изток – рисковете стават големи и всички имаме какво да губим”, каза той.

„Има само една новина. Тя не е в това, че ГЕРБ-СДС подкрепиха Антон Славчев да остане начело на Антикорупционната комисия. Той се ползва отдавна с доверието на Делян Пеевски. Новината е, че в БСП има ново начало, защото, започвайки това гласуване, ГЕРБ и ДПС загубиха мнозинство и бяха спасени от БСП”, смята Божанков.

„Смятам, че вместо да поеме по пътя на модерна европейска социална партия, БСП продължава да се връща към миналото. Тя няма да се реформира и ще бъде потопена под 4-процентната бариера, за съжаление, тъй като България има нужда от модерна политическа сила, която да защитава социалните политики, но тази роля в момента се поема донякъде от ПП. Вместо да преследва въображаеми врагове и страхове в лицето на джендъри, соросоиди и мигранти, ПП прилага тези социални политики”, посочи той.

„Борба с корупцията няма, защото се осъществява нерегламентирана намеса в регулаторите, съдебната власт и службите”, коментира Божанков. Според него ГЕРБ не са готови да се разделят с ДПС по темата за съдебната система и борбата с корупцията. „Очевидно е, че каквото и да говориш с Борисов и ГЕРБ, някой друг взима решенията”, смята той.