Европейската комисия предложи да се отпуснат 119,7 милиона евро за България, Германия, Естония, Италия и Румъния, съобщава БТА.

Средствата са предвидени за пряко подпомагане на земеделците, засегнати от неблагоприятни природни явления през пролетта и началото на лятото на тази година.

Предвижда се страната ни да получи 10,9 милиона евро от общата сума, Германия - 46,5 млн. евро, Естония - 3,3 млн. евро, Италия - 37,4 млн. евро, а Румъния - 21,6 млн. евро.

Отбелязва се, че посочените суми може да бъдат допълнени с до 200% от националните бюджети. Предвижда се помощта да бъде отпусната до 30 април догодина. До края на тази година държавите трябва да съобщят на ЕК условията за отпускане на помощта.

Уточнява се, че предложението на Комисията трябва да бъде одобрено от всички страни члеенки на ЕС в началото на октомври.

Комисията посочва, че бюджетът на ЕС за земеделие до 2027 г. включва 450 милиона евро годишно за справяне със смущения на пазара или извънредни събития, засягащи производството.

Отбелязва се, че това лято България беше засегната от суша, която навреди на пролетните насаждения, особено на царевицата и слънчогледа.