Десетки деца от СУ „Христо Ботев“ – Камено и ДГ „Слънце“ – Камено участваха в открит урок по шахмат. Събитието се състоя на площада, пред сградата на общинската администрация и бе част от националното шахматно турне "Асеневци". Мероприятието се проведе под патронажа на кмета на общината – Жельо Вардунски, както и със съдействието на МКБППМН.

Децата се обучаваха в шахматни тактики, бързина на мислене, концентрация и креативност при намирането на правилните ходове. Многократният шампион на България Даян Нинов им разказа легендата за възникването на играта и ги запознаха с правилата. Предвидени бяха и отборни игри, които поставиха на изпитание бързината, концентрацията, креативността на състезателите, както и индивидуални съревнования с въпроси. Всички деца се потопиха в магията на най-древната игра и най- интелектуалния спорт и получиха много награди, и ваучери за безплатен четиримесечен онлайн курс по шахмат с професионални треньори.

Националното шахматно турне е най-мащабното шахматно събитие, организирано някога в България. Има за цел да представи колко полезен и интересен може да бъде шахматът в развитието на подрастващите. Шахматът обединява в себе си спорт, култура, наука и изкуство и това го прави уникален, възпитава много добродетели и ни учи да мислим преди да действаме.

Даян Нинов- директор на турнето, треньор към световната федерация по шахмат FIDE, основател на една от най- успешните школи по шахмат в България, организатор и съдия по шахмат, връчи почетно отличие на кмета на Община Камено за цялостно развитие и популяризиране на шахмата в България.