Ай Си Джи Би (ICGB) тества успешно точката на междусистемно свързване в Комотини с реални количества природен газ преди пускането в експлоатация на терминала за втечнен природен газ в Александруполис, съобщава компанията.

Ай Си Джи Би подписа споразумение за междусистемно свързване с гръцкия национален оператор на газопреносна система ДЕСФА (DESFA) в точката на междусистемно свързване, разположена в Комотини, Гърция. От тази точка интерконекторът продължава към българския град Стара Загора.

Двата преносни оператора имат ангажимента да осигурят сигурна, безопасна и ефективна оперативна съвместимост при търговската експлоатацията в новата точка на свързване.

В месечния търг за свободен капацитет за месец октомври, Ай Си Джи Би е предложила на заинтересованите участници капацитет от 48 044 459 киловатчаса на ден (kwh/ден) за точката в Комотини.

Връзката между двете системи вече е тествана успешно с реални количества природен газ, за да се гарантира безпроблемна експлоатация от 1-ви октомври.

Настоящият капацитет на интерконектора е 3 млрд. куб. м годишно с потенциал да достигне 5 млрд. куб. м годишно. Независимият газопреносен оператор Ай Си Джи Би вече е ангажиран с разширяването на капацитета като стратегическа стъпка към осигуряване на достъп до доставки на природен газ от диверсифицирани източници.

Това е и ключов проект в рамките на Вертикалния газов коридор, обединяващ преносните оператори от региона, включително от Молдова и Украйна, пише в съобщението.