Минималната работна заплата расте 10 пъти по-бързо от икономическия растеж на България и 20 пъти по-бързо от производителността на труда. Предложенията на правителството МРЗ да достигне 1077 лева от 1 януари 2025 година е напълно неадекватно.Това се казва в становище на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

Организацията на работодателите настояват Народното събрание да отмени неадекватния, според тях, член 244 от Кодекса на труда.

Мотивът им е, че за времето на действие на чл. 244 от КТ се очаква МРЗ за страната да нарасне общо с 38%. За същия период се очаква икономиката на България да нарасне с 3.8%, а производителността на труда до 2%.

В становище, адресирано до премиера Димитър Главчев, вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и социалния министър Иван Иванов, АИКБ се противопоставя на проектопостановлението на Министерския съвет за определяне размера на минималната работна заплата за страната от 01.01.2025 г.

Според АИКБ член 244 от Кодекса на труда оказва негативно влияние върху бизнес средата и индустриалните отношения в страната. „Въпросната разпоредба създава една рекурентна зависимост и положителна обратна връзка, която води до автоматично нарастване на стойността на МРЗ независимо от състоянието на икономиката. И така до практически изравняване на медианната с минималната работна заплата. Щетите, нанесени на икономиката с тази разпоредба, ВЕЧЕ се измерват с редица напускащи страната ни световни компании и хиляди закрити работни места“, казва АИКБ.

В становището си работодателите правят редица изчисления и дават примери:

По същество, ако при изчисляването на минималната работна заплата (МРЗ) се отчете само основната заплата за действително отработено време плюс възнаграждение за платен отпуск и престой, стойността на СРЗ би намаляла от 2154,58 лева на 1677,5 лева. Съгласно формулата от член 244 от Кодекса на труда - МРЗ = 50% от СРЗ минималната работна заплата би се намалила от предложената от Министерския съвет стойност от 1077 лева на 838,75 лева. При отчитане на изкривяването, причинено от включването на доходите от ДУК в годишния фонд за работна заплата, размерът на МРЗ следва да бъде намален с допълнителни 38,44 лева, а действителният размер на МРЗ би възлизал на 800,31 лева.

От гореизложеното следва, че при правилно изчисление (ОСНОВНА МРЗ = 50% от ОСНОВНА СРЗ) още при въвеждането на формулата МРЗ = 50% от СРЗ, размерът на минималната работна заплата е трябвало да бъде намален. АИКБ като отговорна национално представителна работодателска организация отдавна е в съгласие със синдикатите, че намаляването на минималната работна заплата не е приемливо, независимо от обстоятелствата. В този контекст ние не настояваме за намаление на МРЗ, а просто посочваме, че член 244 от Кодекса на труда води до неправилно изчисляване на ОСНОВНАТА МРЗ. Поради това исканията за увеличаване на МРЗ до 1077 лева са несъстоятелни.

Неадекватната МРЗ не намалява регионалните различия. Само работещите в София-град получават средна работна заплата, която надвишава средната за страната. Работещите в останалите 27 области получават работни заплати под средната за страната. Разликата между София-град и Смолян е почти двойна, ако се гледат данните за юни. В столицата средната брутна заплата достига 3101 лв., докато в Смолян тя е 1525 лв. Разликата продължава да е значителна, като само три области - Враца (вследствие на атомната централа), Варна и София-област са със средни възнаграждения над 2000 лв., което е с над хиляда лева по-ниско от столицата.