Изтече срокът за подаване на кандидатските листи за предстоящите парламентарни избори. Какво прави впечатление в тях и къде ще бъдат най-оспорваните лидерски битки? Темата в коментира социологът от агенция "Тренд" Евелина Славкова.

„Виждаме две неща по отношение на двете ДПС-та. Първо - от страна на „Движение за права и свободи - Ново начало”, партията оглавявана от Делян Пеевски, се залага в голяма степен на кметове. Например, в Кърджали първите три места в листите са заети от градоначалници. Тоест, това са хора, които по един и друг начин имат някаква обществена разпознаваемост, не са нови лица, имат своя мрежа от хора. Може да обобщим, че това, което виждаме в листите на „Движение за права и свободи - Ново начало”, е опит и силен организационен момент”, коментира Славкова.


По отношение на „Алианс за права и свободи” тя подчерта, че „най-важното, което са направили, е техният лидер Ахмед Доган да се яви на изборите, тоест да участва активно”. „С това, че той ще присъства в две листи, те успяват да постигнат важен резултат. А именно - да мобилизират хората, които биха гласували за партията, именно заради Ахмед Доган. Лицето, с което избирателите свързват ДПС, е Ахмед Доган. Целта е той, участвайки активно в тези избори като кандидат за депутат, да бъде припознат като лицето на това „автентично ДПС”, обясни социологът.

По думите ѝ „и на двете политически партии ще им бъде трудно на предстоящите избори".

По отношение на листите на „Продължаваме Промяната – Демократична България” Славкова беше категорична, че „това, което сме наблюдавали досега, е силно изразена мажоритарна битка”. „Това, което на мен ми направи впечатление, наблюдавайки листата, е, че ключови лица от ДБ не са на челни места, не са водачи. Това ще бъде интересно. Част от лицата в списъците са непознати за мен. Не ги разпознавам. Не ги свързвам с дадена политическа партия. Така че - за тях също ще бъде сложна ситуацията по отношение на изборите, защото вътрешно очевидно имат пререкания”, подчерта социологът.


Славкова обясни и че има партии, които „горе-долу са запазили своя профил”. „Има такъв народ” няма особени промени по отношение на депутатите си. Това важи и за „Възраждане”. В крайна сметка, няма как през три месеца да показваш нови лица и нови кандидати за депутати начело. Но при БСП, след смяната на ръководството, виждаме промяна в листите, в някаква степен освежаване”, заяви тя. И допълни, че за „Обединена левица” всичко над 7% би било успех.

По отношение на коалицията ГЕРБ-СДС тя подчерта, че оттам също „залагат на кметове” в листите. „Те ще се опитат да преведат на по-лесен език своите послания, именно през успешните си градоначалници. Тоест, ако нашата партия спечели и стане първа политическа сила за нашия град, ще имаме повече възможности”, допълни тя.
Източник: Нова тв